tiistai 31. heinäkuuta 2018

Jatkuva höpötys - extrovertin masennus ?


Eilen kuulin erikoisen, ainakin minulle uuden lausunnon : jatkuva puhe ilman merkitystä voi olla masennuksen merkki. En ollut aikaisemmin moista kuulut. Mutta kun asiaa ajattele, se on melko looginen.

Masennus liitetään introvertteihin. Hyvin kuvaavaa oli, että kun kirjoitin Googleen extrovertti ja masennus, Google ehdotti suoraa: "näytetään haulla introvertti ja masennus". Ensimmäisenä tuli mieleen ajatus - eikö extrovertit sitten masennu?


Masennuksen yksi tyypillinen oire on ilottomuus. Monet asiat voivat laukaista masennuksen. Asioista puhuminen liitetään asioiden prosessointiin ja on normaalia mielenterveyden hoitoa. Puhetta on kuitenkin monenlaista. Moni meistä on varmasti törmännyt papupataan jolta puhetta riittää ja riittää. Kun yrittää sanoa jotain väliin, lisää samalla vettä (puhe)myllyyn ja puhe jatkuu ja jatkuu. Kuuntelijan kaikki voimat menevät toisen -usein jonninjoutavan- selityksen kuuntelemiseen. Puhuja imee ikään kuin energiansa toisista kuuntelijoista eikä edes huomaa tai välitä siitä kuunnelko toinen vai ei. Puhuja itse ei useinkaan itse liitä tarkoituksetonta puhettaan masennukseen. Hän voi jopa pitää sitä normaalina.

Miten sitten erottaa masentuneen höpöttäjän tavallisesta runsassanaisesta puheesta Masentuneen ihmisen rinnalla on yleensä raskas olla. Oli hän sitten hiljaa tai äänessä. Masentuneen puhe ei ole vuorovaikutteista ja sosiaalista. Olemus on usein rauhaton ja levoton. Puhetta leimaa myös ilottomuus tai epäaitous.

Mitä sitten tehdä jos törmää masentuneeseen höpöttäjään? Ensimmäisen tulee mielen : juokse karkuun, keksi tekosyy ja poistu takavasemmalle. Aina ei kuitenkaan voi tehdä niin. Joskus voit huomata asuvasi moisen kanssa tai ongelman aiheuttaja on kollega/esimies. Osa meistä on varmasti kehittänyt omia selviytymistrategioitansa. Yleisin taitaa olla "kuurot-korvat" tai  ainakin suora korvakäytävä  "pururata" korvien välissä. Mikään ei tartu, mikään ei liikauta. Kaikki masentuneet kuitenkin kaipaavat aitoa kohtaamista ja kuuntelemista. Omia voimavaroja on kuitenkin syytä kuunnella. Usein kakku on kuitenkin parempi niellä pienissä paloissa kuin suurina annoksina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti