sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Johtaja on paimen vai onko?


Helsingin sanomat kirjoituksessaan vähän aikaa sitten määritteli hyvän johtajan näin: ”Hyvä johtaminen mahdollistaa tavoitteellisen toiminnan ja luottamuksen niin, että jokainen voi antaa työssään parastaan.” Usein myös korostetaan johtajan tunneälytaitoja enemmän kuin ns. matemaattisloogisia taitoja. Mitä nämän asiat käytännössä tarkoittavat?

Paras esimies ei välttämättä ole se työpaikan huippuasiantuntija vaan usein se keskitason puurtaja, jolla on ’pelisilmää’. Henkilö, joka pystyy arvioimaan sosiaalisia tilanteita, kanssaihmisten mielentiloja ja käyttäytymistä. Hän on aito oma itsensä myös johtaessaan. Hän motivoi ja nostaa oman persoonansa kautta. Hän on ilmapiirivaikuttaja. Se, mitä johtaja sanoo tai tekee, merkitsee. Siinä on mukana auktoriteettia halusipa hän sitä tai ei. Johtajalla on asemansa mukaan valtaa ja vastuuta. Hän voi käyttää niitä joko oikeudenmukaisesti ja kannustavasti tai sitten ei. Jos johtaja ei ota tehtäviään haltuun, tiimissä joku toinen ottaa. Hyvällä johtajalla on oltava selkeät tavoitteet ja hänen pitäisi luoda raamit jonka sisällä on työt sujuvat. Tyytyväinen ja motivoitunut työntekijöiden on usein myös tuottava. Hyvä johtaja on mahdollistaja, valmentaja, empaattinen vuorovaikuttaja ja alaisten itsetunnon kohottaja. Hän on paimen: maltillinen ongelmien ratkaisija ja laumansa kaitsija / puolustaja. Tarvittaessa hän ei pelkää puolustaa laumaansa hyökkääviltä susilta. Hän uskaltaa tehdä vaikeitakin päätöksiä ja kantaa vastuun. Vai onko näin?


Abdul Rehman, Flickr


Yhä enemmän ja enemmän halutaan työelämässä kaataa raja-aitoja. Tiimityö, työpajatyöskentely ja erilaiset monialaiset HUB:t ovat arkipäivää. Työntekijät halutaan mukaan päätöksentekoon ja kantamaan vastuuta. On herätty (toivon mukaan) siihen, etpäätöksentekoon tarvitaan tietoa myös tutun sisäpiirin ulkopuolelta. Erilaisuus ja heterogeenisyys onkin vahvuus. Työntekijä halutaan nähdä tasavertaisena kumppanina. Kumppanuudella ja tasavertaisuudella halutaan osallistaa ja sitouttaa työntekijät. Yhteisesti muokatut ideat tuntuvat omilta. Parhaassa tapauksessa koetaan, että kaikkien eri ammattiryhmien ideat ovat hyviä, toisiaan täydentäviä tai kehittämiskelposia. Hyvässä työyhteisössä työntekijät, eri ammattiryhmien edustajat ovat kuin erilaiset kivit. Hiomalla kivien joukosta saattaa löytyä jopa timatteja. Montako timanttia sinun työpaikaltasi löytyy? 
 


Koumaras Stefanos, Flickr

Kirjallisuutta:


Hyväksi johtajaksi voi oppia, asiantuntijat sanovat – moni pomo toistaa silti yksinkertaisia virheitä. http://www.hs.fi/ura/art-2000002927664.html. Haettu 15.1.2017 

Asiantuntija listaa: Tällainen on hyvä johtaja. http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/276190-asiantuntija-listaa-tallainen-on-hyva-johtaja. Haettu 15.1.2017

 -kirjoittajana ympäristöään tarkkaileva molekyylibiologian dosentti Tanja Pessi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti