maanantai 30. tammikuuta 2017

Tulevaisuuden aihiot nähtävissä nykyisyydessä



Oletko koskaan miettinyt, miksi toiset tuntuvat aavistavan paremmin tulevaisuuden tapahtumia kuin toiset. Aivan kuin heillä olisi silmät sekä edessä että takana, vai onko heillä jonkinlainen röntgenkatseominaisuus. Missä on se viisaudenpuu, josta he tietonsa ammentavat? Onko heillä jokin oma ’ennustajaeukko’ tai sammakkomies? Onko se puhdasta sattumaa, jos jonkin heidän aavistuksensa tulevaisuudesta pitää paikkaansa. Voiko tulevaisuuden loogisesti päätellä vai olisiko apua intuitiosta?


Järki tai loogisuus on hyvä ja käyttökelpoinen ase monen ongelman ratkaisuun. Useat haasteet vaativat asiatiedon lisäksi tervettä harkintaa ja loogisuutta. Aikaisemman tiedon perustella voidaan päätellä ja ratkaista ongelmia ja tehdä hyviä loogisia johtopäätöksiä. Aina ei kuitenkaan looginen päätelmä anna parasta lopputulosta. Se vaatii jotain: vision, häivähdyksen tulevaisuudesta, intuition. Jos intuitio on niin tärkeä, miten voisi valjastaa sen käyttöön.


Intuitioon nykypäivinä liitetään tietoisuus, luovuus ja ihmisen henkinen kehittyminen. Intuitio on ympäristön eri vivahteiden huomioimista ja rivien välistä lukemista. Puhutaan usein älykkäästä tai aidosta intuitiosta. Älykäs intuitio on eri asia kuin mieleen pulpahtava toive, taikausko, mielihalu tai pelko. Älykäs intuitio tarkoittaa sitä, että järjen avulla seulotaan ja tutkitaan ei-tietoisen mielen antamia vihjeitä. Intuitio on kuin ujo lapsi, jonka ääni on hento ja joka uskaltaa tulla kuuluviin vain, kun se saa tilaa ja aikaa tulla esille. 

Mikey Mathews, Flikr 2017


Intuitio kumpuaa läsnäolosta. Voimme olla läsnä vain nyt tässä hetkessä, ei eilisessä eikä huomisessa. Meillä on vain nykyisyys. Usein asiat kehittyvät pienestä aihiosta ja kypsyvät. Ennen asioiden läpimurtoa sama idea on ollut olemassa sirpaleina ’maailmalla’, toisessa muodossa tai toisessa yhteydessä joskus pitkäänkin, eli läsnä jo nyt. Jotkut huomaavat aihiot jotkut eivät.  Intuitio tarjoaa kulkuneuvon (hypyn) tuntemattomaan: kaikkia osatekijöitä ei pystytä määrittelemään, mutta se tuntuu oikealta, järkevältä ja joskus jopa loogiselta. Tärkeintä intuitiossa tai oivalluksessa on hyödyllisyys eikä se että kaiken pysyisi selittämään.

Kirjallisuutta:


Hellsten Tommy. Tähän olen tullut. Kirjapaja. 2016. s.200

 -kirjoittajana ympäristöään tarkkaileva molekyylibiologian dosentti Tanja Pessi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti