perjantai 17. maaliskuuta 2017

Erilaisuus on rikkaus


Maailmassa on 7.5 miljardia ihmistä, joilla kaikilla on oma luonne ja persoonallisuus. Vaikka kopiomme tapojamme ja sanontoja, emme siltikään ole kopiota toistamme. Jopa identtiset kaksoset ovat persoonaltaan erilaisia. Toisin sanoen maailmassa ei ole toista samanlaista ihmistä kuin minä tai sinä ja maailmanlaajuisesti samanlaisen ihmisen löytäminen pitäisi olla vaikeaa ja jopa mahdotonta. Vaikka samankaltaisuus on harvinaista maailman mittakaavassa, yksilön elinpiirissä se on yleistä. Pyrimme etsiytymään samankaltaisten joukkoon ja valitsemme ystäviksemme henkilöitä, jotka jakavat samoja piirteitä kuin me. Tunnemme olomme usein turvalliseksi samankaltaisten joukossa.  Onko se merkki laiskuudesta, pelosta vai mukavuudenhalusta?

Samankaltaisuus merkitsee usein ymmärrystä ja ristiriidattomuutta. Ystävä ymmärtää jo pienestä merkistä ja vihjauksesta mitä toinen tarkoittaa. Ajatellaan monista asioita samalla tavalla. Takana saattaa olla pitkä yhteinen taival. Yhteiset arvot ja mielenkiinnonkohteet, mahdollisesti samakaltainen koulutus ja taloudellinen tausta. Harmonia, jonka uhkana voidaan pitää erilaisuutta. 

Työelämässä kohtaamme usein erilaisia ihmisiä. Kuulumme usein tiimiin, joka koostuu erilaisista jäsenistä, joilla on oma tehtävänsä ja joihin on valittu asiantuntijat tehtävien mukaan. Tehtävät vaativat erilaisia ominaisuuksia, joten on luontevaa, että tiimi ja tiimiläiset ovat erilaisia. Tiimiläiset täydentävät toisiaan; erilaisuus täydentää.  

Työntekijät haluavat viihtyä töissä. Usein saatetaan kysyä neuvoa henkilöltä, joka on samankaltainen vaikkei ehkä pätevin. Tällöin hukataan resursseja. Pätevimpien henkilöiden asiantuntemus saattaa mennä hukkaan, kun tunteet/asenteet /pelot estävät kommunikaation ja yhteistyön heidän kanssaan. Jotta voisimme ymmärtää erilaisuutta ja sen rikkautta, on hyvä tunnistaa se. Erilaisuudesta on tärkeää keskustella tiiminä. Se auttaa ymmärtämään eri persoonia.  Jokainen ihminen on arvokas yksilönä, vaikka onkin erilainen ja ajattelee eri tavalla kuin itse. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta erilaisuus tulee hyväksyä ja kaikkien kanssa pitää pystyä tekemään töitä.
David Callihan, flickr 2017
Myers-Brigg on kehittänyt persoonallisuustestin, joka kuvaa ihmisen persoonallisuutta neljällä ulottuvuudella. Se tarkastelee yksilön asennetta ympäristöön (I-E), tapaan hankkia tietoa (S-N), päätöksen teon perusteita (T-F) ja elämän tyyliä (J-P). Testi jakaa ihmiset toisistaan poikkeavaan persoonallisuustyyppiin, joilla on tiettyjä toisistaan erottavia ominaisuuksia siinä kuinka ihmiset havaitsevat asioita ja millä perusteilla ihmiset tekevät päätöksiä.

I, introvertti – E, ekstrovertti
S, tosiasiallinen – N, intuitiivinen
T, ajatteleva – F, tunteva
J, harkitseva – P, spontaani

Ekstrovertti ottaa usein ottaa puhujan roolin kun taas introvertti ajattelee paljon, mutta sanoo vähän. Hän ei välttämättä saa edes ääntään kuuluviin, ellei anneta tilaa ja rohkaista. S (tosiasiallinen) on tekijätyyppi kun taas N (intuitiivinen) on kehittäjä ja ideoija. T – henkilö on faktapohjainen ja hänen toimintansa saattaa tuntua kylmältä, ihmiset eivät koe tulevansa kuulluksi. Asioihin kuitenkin tartutaan ja asiat edistyvät. F tekee päätökset henkilökohtaisten arvojen kuin persoonattoman logiikan avulla.  Hän ottaa huomioon inhimilliset tekijät. Työ vaatii reagointia. Reagointi voi olla harkitsevaa (J) tai spontaania (P). Spontaania voi ärsyttää järjestelmällinen yksilö ja vice versa. Osa töistä kuitenkin vaatii melko spontaania tarttumista ja osa vaatii asioiden kypsymistä. Toiminnallinen spontaanisuus tiettyjen raamien sisällä antaa hallinnan tunnetta omaan työhön (termi empowerment, voimaantuminen).

Huipputiimi osa hyödyntää tiimiläisten erilaisuuden. Jotta päästää huipputulokseen tarvitaan erilaisia kykyjä ja persoonallisuuksia. Heterogeenisyys organisaatiossa / tiimissä saattaa olla pelottavaa, mutta auttaa työtehtävien ideoimisessa, toimeenpanossa ja loppuun viemisessä. Jos haluat tietää millainen sinä olet, voit tehdä ilmaisen persoonallisuustestin osoitteessa: https://www.16personalities.com/fi/persoonallisuustesti


Kirjallisuutta
https://www.16personalities.com/fi/persoonallisuustesti

-kirjoittajana ympäristöään tarkkaileva molekyylibiologian dosentti Tanja Pessi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti