keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Onko sinulla apinatuoli?



Olette varmaan huomanneet, että useissa julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa on tuolit, joissa tuolin yläosassa on ns. tuki. Tällä tuella joko tyynyllä tai tuolin muotoilulla tuolista tehdään kovera. Näitä kuppituolia on maailma pullollaan. Niitä löytyy junista, leffateattereista, ruokaloista, ravintoloista ja jopa olohuoneistamme? Me ihmiset istumme niissä ja ostamme niitä vielä kotiin. Joitakin niistä kutsutaan jopa trendituoliksi ja keräilyaarteiksi – ehkäpä katseltaviksi, muttei koeteltaviksi.. 

Näissä tuoleissa tämä ’ylätuki’ osuu yleensä aina pään leveimpään kohtaan ja pää ohjautuu eteenpäin, paitsi ehkä kaksimetrisillä. Jos haluaa täyden tuen tuolista sen muotoilun mukaan, täytyy siinä istua kuin apina: pää eteenpäin roikkuen, hartiat lytyssä, selkä pyöreänä. Ei ihme, että selkä ja niska kipeytyvät. Mihin on hukkunut tieto siitä että ihmisen selkäranka on lievä S kirjain eikä mikään C? 

lähde: Kim Hutchison, flickr 





Tutkimusten mukaan kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee joko ala- tai yläselkäkipuja elämänsä aikana. Näistä monella on useita selkäkipujaksoja. Usein oireiden kanssa pystyy elämään, mutta miksi kärsiä turhaan jos syy löytyy apinatuolista. Onnesta useilla työpaikoilla on asiaan herätty ja harvemmalla löytyy apinatuolia työtuolina. Vielä on kuitenkin matkaa siihen että esim. leffateattereissa, junassa tai lentokoneessa saisi istua ihmiselle suunnitellussa tuolissa, jossa selkä ja niska lepäävät.
                     
  -kirjoittajana ympäristöään tarkkaileva molekyylibiologian dosentti Tanja Pessi

1 kommentti:

  1. Mikähän idea on ollut suunnittelijalla, kun tuollaisia cuppituoleja on suunnitellut.

    VastaaPoista